divendres, 29 de febrer del 2008

GOLF, P.H.N. O EL CONTE DE "CAPERUCITA"




Els importants ingressos que anualment aporta el turisme del golf (de moment més de 2300 milions d'euros), ha portat a la secretaria d'Estat per a l'Esport plantejar a la FEMP l'alliberació de sòl públic per que inversors privats puguen construir nous camps de golf amb l'objecte de cobrir la forta demanda, (els practicants creixen a un ritme de més del 30% cada any) ja que aquesta activitat és un motor més de desenvolupament per a un municipi.

Els promotors s'han adonat del gran negoci immobiliari que representa aquest esport de moda, així podem observar (ho tenim al costat) com proliferen les urbanitzacions al costat dels camps de golf.
Un turista de golf es deixa quatre vegades més diners que un turista de sol i platja, parlem d'uns 180 euros diaris.
En aquestos moments, al País Valencià, hi han 21 camps de golf, els quals engloben una superfície que va des de 30 a 150 ha. La previsió és, a 10 anys vista, arribar a 50 camps, però, quanta quantitat d'aigua consumixen aquestos camps? Un camp de 9 forats, unes 30 ha., consumix de 750.000 a 1.200.000 litres d'aigua al dia, 438 milions litres/any, abastiria una ciutat de 6000 persones. Un camp de 18 forats, unes 50-60ha., consumix de 1.250.000 a 2.400.000 litres d'aigua al dia, 876 milions litres/any, abastiria una ciutat de 12.000 habitants. Un camp de 36 forats, unes 120-140ha., consumix de 3.000.000 a 5.600.000 litres d'aigua al dia, 2.000 milions litres/any, abastiria una ciutat de 30.000 habitants. La pròpia federació aplica uns 3 litres/m2 dia.
Però, com diu un amic meu, anem al tema: 1 litre d'aigua utilitzada per a regar un camp de golf és molt més rentable que el mateix litre fet servir per l'agricultura. L'exemple està gestant-se a Múrcia, l'horta d'aquesta província està desapareixent, estan trossejant-ho tot, expropiant camps agrícoles i cases de pobles (Cañada de Gallego. Mazarrón...), però, això sí, les autoritats ho justifiquen dient que és una actuació d'interés regional. O siga, una de les regions que més risc te de desertització a Espanya, contempla (el mateix que al País Valencià) que dintre 10 anys hi existisquen 50 camps de golf. De moment en té 5 en funcionament i 34 en fase de construcció. Almeria, Granada, Màlaga..., tota la costa mediterrània va preparant-se per a rebre a més d'un milió i mig de famílies europees que volen tenir la 1ª o 2ª residència a Espanya, moltes d'elles, almenys un 26% els agrada el golf i poden permetre's el comprar-se una casa al costat d'un camp. Com veiem, tot és un "màrqueting", tot està estudiat i el PHN del PP també.

Segons les conclusions exposades per cinc tècnics internacionals en el Parlament Europeu, el PHN seria l'obra faraònica més inútil de la història de la humanitat, les seues conseqüències serien catastròfiques pel Delta de l'Ebre, impactes ambientals, desfetes d'hàbitats, un cost econòmic que pot arribar als 9500 milions d'Euros, etc.
Per què, com diu el professor de la Universitat de Haifa, Uri Shamir, no es contempla la reutilització de l'aigua o l'opció de les noves dessaladores per beure o pel camp? El govern socialista sembla tenir clara aquesta opció, i pense que el PP també (llevat de la demagògia partidista), però, i pels camps de golf? La utilització a mig i llarg termini no és viable: costos d'inversió, manteniment de les depuradores/dessaladores, alt preu del litre d'agua... Segons les previsions, en tres o quatre anys hi hauran a Espanya (la gran majoria a la costa mediterrània) uns 300 camps, i en uns deu anys 400, que representarien una mitja de 400.000 milions de litres/any, abastirien una ciutat de més de 5.000.000 de persones! A banda, cal sumar l'aigua de totes les urbanitzacions adjuntes, terres mítiques o similars, milers i milers de nous apartaments que estan construint-se i es construiran..., tot això en son uns quants milions més.

Sembla haver-hi molta gent desinformada, víctimes del sistema mediàtic que tant de poder té avui en dia i que el PP fa valdre de la millor manera. Però, jo preguntaria: si en aquestos moments hi ha més de 35 milions de litres d'aigua diaris pels camps de golf del País Valencià, com és possible que per a una activitat teòricament "prioritària" i "primordial" (ens dona de menjar) com és l'agricultura, segons el PP valencià, falte l'aigua “para nuestros agricultores”? Com afrontarà el Partit Socialista aquesta realitat quan, ja en aquestos moments (i en ple canvi climàtic), una gran majoria de pous i aqüífers resten salinitzats per la seua sobreexplotació? Qui em pot donar raó?