dilluns, 20 de desembre del 2010

DÉNIA: UNA DEMOCRÀCIA QÜESTIONABLE?


El dia del sufragi universal, la llei sanciona amb multes que poden arribar als 120.000€ i arrestos de cap de setmana a tota persona que, prèvia notificació, no acudisca a “presidir” una taula electoral. Si hi ha conflicte en el recompte de vots, el Tribunal de Justícia haurà de resoldre aquest contenciós electoral en un període màxim de cinc dies, doncs aquestos recursos són de “caràcter urgent” i gaudeixen de “preferència absoluta” en favor de la seua resolució.


Així també “s’impedeix” que qualsevol líder d’un partit polític que no arribe al 5% del total de vots, obtinga representació municipal. Aquesta mesura tindria raó de ser si no fos perquè la mateixa llei “no impedeix” que qualsevol “subjecte” anomenat trànsfuga, el qual no representa cap porció de ciutadania, siga “dotat” de veu, vot i sou en aquell mateix Ajuntament.

El sistema democràtic permet al trànsfuga que les seues “sospites”, “imaginacions” i “pressupostos” determinants d’acusacions contra un govern democràticament constituït, tinguen valiment per executar un “canvi radical” de govern, tot capgirant la voluntat política ciutadana reflexada a les urnes sense haver d’esperar cap sentència judicial que avale dites acusacions.

Si la raó és l’ànima de la llei, cal que aquell que te obligació d’interpretar la seua pròpia legislació ens ho explique.

A Dénia, el trànsfuga Juan Collado (PSOE, ara cobra més de 44.500€/any), va acusar l’equip de govern elegit democràticament d’haver portat a terme una “mala gestió urbanística”, de “tripijocs amb empreses”, inclús va anunciar la creació d’una comissió anti-corrupció a bombo i plateret de la que res s’ha sabut. L’eix del mal era Joan Frasés, gerent d’urbanisme. Tanmateix, totes les sentències urbanístiques hagudes fins el moment avalen l’anterior gestió. Fins i tot la sentencia del T-1 dona legalitat al PAI on avui hauria d’estar construït el teatre-auditori, centre comercial i zona d’oci. Aquest projecte, titllat d’il•legal pel PP, va ser l’excusa de la moció de censura en Juliol de 2008.

D’altra banda, l’actual alcaldessa trànsfuga Ana Krige, imputà Paqui Viciano (l’alcaldessa foragitada) i diversos regidors del seu equip per la suposada venda d’un camí públic, la inauguració del trinquet en campanya electoral i la no justificació d’uns diners referits a una regidoria.

Però, aquesta alcaldessa trànsfuga també ha sigut denunciada per, presumptament, ocupar la gerència del Patronat de Turisme sense tenir la titulació pertinent, per diversos acomiadaments improcedents, entre ells el de Frasés, calumnies, prevaricacions... totes elles han estat arxivades, tanmateix, les acusacions causals de la moció de censura encara resten als calaixos de la justícia.

Fa poques setmanes, el TSJ, va eludir citar al trànsfuga de Dénia davant la prova demanada per un col•lectiu veïnal contra la moció de censura, tot desestimant aquest recurs perquè cap dels seus components faculta legalitat jurídica per poder impugnar l’aprovació del vot de censura, o siga, cap d’aquestos components és regidor de l’Ajuntament denier... sols ciutadans.

Si la justícia ha d’estar al servei del ciutadà, ¿no és menester que, en nom de la credibilitat democràtica, la societat de Dénia sàpiga amb “preferència absoluta” i “caràcter urgent” si les imputacions que recauen sobre els seus representants democràticament elegits són o no són veritables?

Les “normes teòriques” d’aquest sistema democràtic resten immediatament protegides i defensades jurídicament en nom del suposat “vot sagrat” de la ciutadania, però “la consolidació”, la “praxi democràtica” que genera aquest mateix “vot sagrat” resta desemparada i susceptible de ser alterada en els seus principis... i presumptament en nom d’un profit aliè al bé comú i l’interès general. D’escàndol.

Dénia ha perdut la seua rica diversitat de recursos econòmics i molt del seu patrimoni natural, arquitectònic i cultural, avui quasi tot és taulell, immobiliària i restauració. El dia de la moció, importants constructors aplaudiren el nou govern trànsfuga... voldrien recuperar “ l’estatu quo i potestas”?