dijous, 5 de desembre del 2019

L'APROPIACIÓ DE DÉU



“La Bíblia ha vuelto al congreso”. Així s’expressava Luis Fdo. Camacho, líder opositor d’Evo Morales, quan l’autoproclamada presidenta Jeanine Áñez consumà el cop d’estat a Bolívia.

Fa vora cinc segles, Valverde, sacerdot que acompanyà Pizarro, li donà la bíblia a l’inca Atahualpa diguent-li que allí es trobava la paraula de déu, aquest se la va acostar a l’orella i digué: “Jo no escolte res”, i la va llançar amb força. Aleshores més de quatre-mil indígenes foren massacrats i el rei inca executat.

Hui, l’espúria presidenta, donà immunitat a la policia per matar indis, com així ha ocorregut, doncs la llavor deixada pels espanyols en el “descubrimiento” va colonitzar, no sols territoris, sinó també fou eugenèsica.

I mentre Evo, amenaçat de mort, se’n anà a Mèxic per impedir més conflicte i morts, els “fills de Pizarro”, en nom del fonamentalisme catòlic, juraven constitució i democràcia per sobre una “majoria Whipala” titllada de satànica.

Així, com apòstols d’aquesta croada ultracatòlica contra el poble originari o majoria pobra, uns quants d’aquesta “beneïda” classe mitja-alta de “bons colombians”, volen cap a Europa envoltats de banderes tricolors i rosari en ma, a resar i pregar en peregrinació a Medjugorge, Fàtima o Lourdes perquè déu il·lumine la causa de Camacho i Àñez.

És aquest el singular déu aferrat al poder de Trump, Bolsonaro, Abascal i d’altres politicastres i sacerdots feixistes patrimoni de la dreta i ultradreta conservadora i xenòfoba: globalització, unicitat cultural, homogeneïtat administrativa, democràcia i d’un liberalisme la paraula del qual s’ha d’obeir perquè ve de dalt, te poder i autoritat.

Així estem, justificant actituds i accions inhumanes i criminals esdevingudes llei a les democràcies occidentals.

Tota aquesta gentola farisea contemporània serveix a déu i al diner amb èxit, doncs pel sistema capitalista no hi ha déu sense interessos econòmics ni interessos econòmics sense déu, un déu singular encarnat en qui prohibeix rescatar persones desesperades a la Mediterrània; qui deté, sanciona o empresona a tot aquell o aquella que intenta ajudar persones al llindar de la mort; qui no impedeix els desnonaments; qui nega el canvi climàtic; qui nega la violència de gènere; qui fabrica i ven armament a països en conflicte; qui promou guerres preventives; qui deixa sense hàbitat pobles sencers i criatures per l’explotació petrolera o minera; qui odia els indígenes i la seua cultura, etc.

No! Déu no està aquí perquè Jesús tampoc ho està!

Aquell que fa dos mil·lennis va vindre a lliurar-nos de la llei, a fer-nos vorer que la nostra consciència està per sobre de tota normativa; a lluitar en nom de la justícia i no de la justificació; a plantar-li cara als poderosos que abusen i exploten la majoria pobra; a buscar camins de respecte i dignitat d’una diversitat cultural que ha de trobar-se en la intersecció de l’estima humana... aquell farcit d’amor per la vida que va acabar crucificat legalment per aquesta causa, no està en els luxes del Vaticà, ni entre qui es pega cops al pit amb roba de marca i butxaca plena, ni entre qui resa esperant un favor que perjudique l’altre, no! Sra. Àñez, Jesús està entre els pobres, entre les víctimes d’un sistema capitalista criminal que arrambla amb tot, et treu la dignitat, t’humilia i t’esclavitza per acabar tirat en la misèria i la mort.

Eixa dignitat és la que Evo Morales aconseguí restaurar a un poble indígena durant segles discriminat i odiat, eixa dignitat, Sr. Camacho, val més que els interessos econòmics d’empresaris com vostè o d’EEUU, perquè eixa dignitat és sagrada com sagrades son les terres mil·lenàries dels pobles originaris.

Aquí està el veritable Déu, símbol de Vida, el Déu de Camilo Torres, Mark Ventura, Álvaro Ulcué, Leónidas Proaño i tants altres sacerdots que resaren i donaren la vida per la majoria pobra i la justícia social.