diumenge, 6 de març del 2011

CARTA ALS POBLES ORIGINARIS

versión castellano

Ni ho adverteixen ni volen admetre les demolidores conseqüències de les seues polítiques, de les seues accions. Sí, actuen en nom de la seua doctrina, el seu dogma, la seua manera de vorer i entendre el món: el seu "sistema".


Estan convençuts de ser els garants de la "pau", "llibertat", "democràcia", d'haver experimentat les seues virtuts i decidits a executar-les conforme han cregut entendre. Així, han resolt universalitzar, homogeneïtzar i sotmetre tot en nom de la seva idea de món i de déu, aquest déu també únic, personal, autòcrata i omnipotent que camina amb barbes pel cel i al qual resen creient salvar-los la consciència abans i després de cadascun dels seus actes.

Els líders del XXI parlen contínuament de productivitat, de creixement, de consum, d'expansió, de globalització, de mercats, de finançament, de divises, de competitivitat, d'interès comunitari, de bé comú, de modernitat, de prosperitat, d'estat del benestar, de progrés, però, sobretot, parlen de futur. El "futur" és el pilar sobre el qual munten la seua estructura democràtica, una estructura convenientment dirigida i articulada que, com no! creix il•limitada i arrabassadora cap a la recerca del següent pilar i així successivament, tot això davant els aplaudiments d'una societat expectant i ja envilida per la seva fe en la propaganda, la tecnologia de consum i la imatge, on la seguretat és l'obsessió dels seus dirigents: cal defensar “l’enemic" de tota praxi del "sistema" o "doctrina mundi".

Perú, Panamà, Argentina, Uruguai, Paraguai, Hondures, Equador, Colòmbia, Xile ... multinacionals del petroli, mineres, hidroelèctriques, agroindústria, bancs ... arriben els "adoctrinadors democràtics" del progrés, de la ventura, amb el romanç del "desenvolupament" per facilitar l'ingrés al club de les "potències econòmiques" i competitives.

Però la realitat n’és un altra. Els explotadors per antonomàsia del planeta busquen els recursos naturals: petroli, gas natural, minerals no metàl.lics, aigua subterrània, rius d'alt potencial hidroelèctric, boscos per a fusta, riquesa biogenètica ... cal trobar i explotar com sigui! en cas contrari, no hi ha "futur" que predicar, no hi ha producció, ni consum, ni economia per seguir construint aquesta estructura de fugida política cap al futur, no hi haurà, per tant, credibilitat que preserve l'estupidesa dels seus acòlits.

Quin discurs seria el d'Obama, Merkel, o el de qualsevol líder polític occidental sense les seues multinacionals devastant, contaminant i exterminant muntanyes, camps i rius?

Com podrien parlar de superar les seves "crisis econòmiques", de recuperar la seva "productivitat", els seus "creixements econòmics", sense les desenes de xiquets aborígens que moren (privats de medicaments i metges) per beure aigua de riu contaminada per les mines, o els milers d'indígenes que moren assassinats per defensar les seves terres ancestrals? ¡Els seus rius s'omplen de sang nativa!

¿Què els importen la desaparició de pobles originaris, els seus usos i costums, la destrucció cultural de pobles ancestrals?

Què els importa el terror, el segrest, les massacres, aquesta violació de drets humans?

¿Què els importen els impactes socio-ambientals, la irreversible pèrdua de biodiversitat?

¿Què els importen els camperols, les seves terres comunals i els seus mitjans de vida?

No obstant això, la complicitat d'alguns governs sud-americans amb les "democràcies del progrés", imposen la repressió a través de forces militars i paramilitars, acusant de sabotatge i terrorisme a qui durant mil•lennis ha viscut en comunió, en harmonia amb la natura; a qui ha compartit un destí comú amb ella; a qui ha sabut escoltar i guardar els seus missatges, la seva saviesa; a qui ha fos el seu cos i esperit amb la terra i els seus déus. Avui, aquests fills de la terra són "terroristes" davant el món "civilitzat" per defensar a la seua "Sagrada" Mare.

EUA, la Comunitat (econòmica) Europea i "les seues" democràcies, saben com defensar "els seus" drets humans: cal garantir l'estat de benestar i la qualitat de vida dels "seus" ciutadans explotant les activitats més nocives del planeta a Amèrica Llatina, defensant-se sense titubejar de tot "terrorista" que volgués impedir-ho. Així, Amèrica del Sud es militaritza amb la compra d'armament, amb les seues 18 bases militars nord-americanes.

Brasil: 27.124.000 de dòlars en despeses militars, Colòmbia: 10.055, Xile: 5.653, Mèxic: 5490, Argentina: 2.608 ...

Només Europa ha venut en aquests últims anys armament per valor de 1839559010 milions d'euros, un 34% del total de la seva exportació mundial, quant més EUA?

Pla Colòmbia, Pla Puebla Panamà, Iniciativa Mèrida, Comando Sud i una IV flota nord-americana que controla tota Amèrica Llatina. Així, amb el pretext de la lluita contra el narcotràfic i el terrorisme, expulsen els camperols de les seues terres, els assassinen en benefici d'empreses dedicades, per exemple, al cultiu de palma africana o soja transgènica ... maten sense pietat a qui perjudique els interessos de les multinacionals. Això sí, es segueix traficant amb droga, si escau, amb més intensitat, igual que l'Afganistan.

"Us convé que mori un sol home per salvar el poble", va dir Caifàs als doctors de la llei. Jesús havia de morir per evitar la ruïna d'Israel. Va ser una mesura política.

Avui, la boca de Caifàs segueix parlant: "És necessari l'extermini dels pobles indígenes, la destrucció de la natura, per salvar occident de la crisi". També és una mesura política, però aquesta vegada amb l'inestimable i poderós maquillatge hipòcrita dels mitjans de comunicació del "sistema", que oculten la cara al dimoni i difonen amb timbre de bondat la seva veu.

A tots els pobles originaris que viuen la immensitat del present, que no tenen necessitat de desenvolupar-se, ni manipular, ni instrumentalitzar res, que viuen la plenitud de les seves cultures amb la natura, que habiten amb autenticitat aquest planeta anomenat terra, a ells, hereus de saviesa mil•lenària, de la Mare Terra, els dic:

Som milers, milions, en aquest món "modern" i "desenvolupat", els que creiem que ja s'ha esgotat la credibilitat política. Estem farts de tanta hipocresia i injustícia per part dels nostres líders capitalistes en aquest "model" de món global i manipulador en el qual malvivim.

Som milers, milions, qui hem preservat l'esperit humà enfront del poder dels diners i la seua fal•laç idea de felicitat. És el nostre esperit que ens obri els sentits i ens fa coresponsables de les conseqüències del vostre patiment, del vostre dolor. Per aquesta raó, esteu a les nostres ments i en els nostres cors a través de la lluita per la dignitat humana, la lluita per la defensa d'aquesta "veritat" que es troba en la diversitat, en el pluralisme del respecte, el diàleg i la integració , per la llibertat i drets dels pobles.

Som conscients de l'estat d'alarma planetària: la Mare Terra ens ha mostrat els seus límits, per això, profunda i sincerament, obrem les nostres intencions amb la força de l'Amor per la Vida, la força de l'esperit, amb l'esperança que l'ésser humà canvie urgentment la seva percepció de món, es transforme i torne a reintegrar-se en harmonia amb la natura i el cosmos, amb la Vida.

"El dia que l'esperit del Che no haja d’empunyar armes, aquest dia hi haurà triomfat la Revolució de l'Esperit Humà" ... Iniciem-la ja!