dilluns, 22 de novembre del 2021

BANCS "AMIGOS"

 Santander, BBVA, CaixaBanc, Sabadell, Bankinter... aquests grans bancs del Ibex35, entre gener i setembre, han generat un benefici de quasi 16.000 milions d’euros, un 52% més que abans de la pandèmia. Tanmateix, en aquest mateix període han estat comiats quasi 15.000 empleats d’aquestes entitats, producte de les fusions amb altres bancs més petits i del tancament d’oficines, sobretot a pobles més menuts.

I un es pregunta: si als anys 70 una oficina bancaria en una ciutat de 17.000 habitants tenia uns 40 empleats, cóm és possible que hui, amb més del triple d’habitants i amb eixos beneficis milionaris, no supere els 10 empleats? No és obscè?

Però, la indecència es queda curta quan comencem a parlar de clients, de ciutadans que han confiat els seus diners al «banco amigo» de torn. Qui no ha acompanyat a la seua mare, al seu iaio o alguna persona major al «caixer» del PIN perquè aquestes persones ni s’atreveixen ni s’aclareixen per treure o ingressar diners? Ah, si! Tenen un dia i un hora establerta durant la setmana per fer aquestes operacions a través d’un empleat, una altra hora i dia per fer transferències, una altra hora i dia per fer ingressos, etc. I si hi ha una bona cua perquè sol hi ha «una finestreta» oberta, doncs, mire vostè, és el que hi ha.

Això sí, baixe vostè l’aplicació del banc al mòbil i vorà que bé va tot... però no crega que si fa una transferència no li hem de cobrar res, eh? Perquè «el banco amigo» et diu que tu has de fer tota la feina i damunt t’ha de cobrar, i si eres víctima d’una estafa per internet i t’han fotut els diners, ja t’apanyaràs. I si un "pirata informàtic" s’ha fet amb el teu compte i t’ha deixat net, ja t’apanyaràs, el banc no vol saber-ne res.

Si tingueren un poquet de vergonya, el mínim que haurien de fer és dotar a cada client d’un terminal exclusiu per fer operacions al teu banc, i si eixe terminal fora víctima d’alguna estafa, fer-se càrrec el mateix banc de les conseqüències.

Paguem per fer operacions, per manteniments de targetes, de compte (això sí, si eres milionari no pagues res de res), i ens arrisquem a ser vulnerables davant d’un possible frau a través de les xarxes. I si parlem de les persones majors... la inhumanitat és gran. 

Fa uns anys, tindre diners al banc generava un interès, per xicotet que fora, hui és tot el contrari, doncs resulta que els ciutadans fem les funcions d'empleats de banca i damunt paguem per realitzar-les, clar, segurament l’any vinent doblaran els beneficis, doncs nosaltres som seu negoci, juguen amb els nostres diners (sí, com sempre, però hui és més descarat).

Els polítics no diuen res, què han de dir? Telefòniques, hiberdroles, etc... què han de dir? ¡Viva la democracia y el estado de bienestar! Això si que diuen.